Jak na horko s miminkem

Jak zvládnout horké letní dny s miminkem

 

Horké letní dny jsou pro děti stejně náročné jako pro dospělé. Miminka nemají vyvinutou termoregulaci, jejich tělíčko se neochlazuje pocením a hrozí jim přehřátí, které se projevuje zčervenáním kůže, zrychleným tepem, zvýšenou teplotou nebo zvracením.

Co tedy dělat proto, aby se přehřátí zabránilo? Vyzkoušejte těchto pár zásad.

 

Ven choďte jen dopoledne nebo k večeru.

 

Kočárek nezakývejte a nechte ho větrat!

 

Pokud chcete v dobrém úmyslu dopřát dítěti stín a přehodíte přes korbičku například plenku, teplota uvnitř naopak stoupne a může dosáhnout klidně až na 50 °C. Kočárek ničím nezakrývejte, a naopak se v něm snažte udělat průvan. Na zastínění miminka je dobré použít buď slunečník nebo sluneční clonu určenou pro kočárky.

 

Pitný režim je základ.

 

Pokud ještě kojíte, může si miminko žádat o pití klidně každých půl hodiny. Těm nejmenším mateřské mléko stačí. Starším můžete kojení doplnit o kojeneckou vodu. Pokud dítě přes den málo čůrá, je to známka nedostatku tekutin. Novorozeně za den počůrá 6-8 plen.

 

Lehké oblečení.

 

Mimčo zbytečně nenavlékejte a oblečte ho jen do jedné vrstvy. Většinou si vystačíte s tenkým bavlněným bodyčkem, které větrá a nedráždí pokožku. Pokud zrovna nefouká vítr, nechte dítko klidně nahaté.  

 

Ochlazení.

Citlivá dětská pokožka je náchylná na potničky nebo opruzeniny. Proto je důležité dbát na hygienu a šetrné materiály u plenek i oblečení. Plenky musí být prodyšné a bez přidaných látek, které můžou pokožku dráždit. Oblečení, stejně jako plenky, by mělo být z prodyšných přírodních materiálů jako je například bambus nebo bavlna. Pokud máte možnost, miminko opláchněte i v průběhu dne. Když nemáte zrovna po ruce vaničku, stačí žínku namočenou ve vlažné vodě, kterou otřete zátylek a nožičky.

 

Vedro i v noci.

 

  • V ložnici nechte přes den zatažené závěsy nebo žaluzie.
  • Vyndejte z postýlky všechny mantinely a polštáře, aby kolem miminka proudil vzduch.
  • Rozvěste po místnosti mokré ručníky, které pomohou pokoj ochladit.
  • Pyžámko jen tenké nebo žádné.
  • V noci nechte otevřená okna