Masáže dětiček? No a proč ne?

 

My sami víme, jak je masáž příjemná a rádi si toto hýčkání těla i duše dopřejeme. Proč ho tedy nedopřát i svému dítěti? 

 

Masáž miminka je velmi šetrná a jemná. Podobá se hlazení a dotykové relaxaci a nemůže tedy miminku nijak ublížit. Je vhodná v kterémkoliv věku, tedy od novorozených miminek až po děti odrostlejší. Pro děti zdravé, postižené i předčasně narozené. U dětí postižených nebo předčasně narozených působí tyto masáže obzvláště účinně a mají velmi blahodárný vliv na jejich zdraví a vývoj. 

 

V dnešní době je vzájemných dotyků čím dál méně. Není prostě čas a chuť. Snažíme se dětem zajistit správný rozvoj spoustou edukačních hraček, od raného věku je zapojujeme do vzdělávání a zapomínáme na přirozenou potřebu kontaktu. Děti jsou hladové po dotycích, a když jim tento způsob komunikace nabídneme, s otevřeným srdcem a radostí jej přijmou. 

 

A tak nezapomínejme se dotýkat nejen miminek, ale především nepřestávejme s tím ani u větších dětí :)

 

Jak tedy začít?

 

Důležité je se rozhodnout a mít chuť pokračovat. Nejjednodušším způsobem, jak se naučit správnou techniku a principy masáže, je absolvovat kurz, kde se vše naučíte, zkonzultujete případné problémy, dozvíte se i další důležité informace o olejích, používání aromaterapie, základech cvičení s miminkem. To vše s ukázkami a vlastním nácvikem pod dohledem odborného lektora. Výhodou je okamžitá zpětná vazba a možnost konzultace všech otázek, které vás napadnou.

 

Kurz je vhodný absolvovat ještě před narozením miminka s další návštěvou po návratu z porodnice, kdy se prakticky znovu nazkouší samotná technika masáží a technika cvičení, ale jak je uvedeno není nikdy pozdě začít, takže je možné masírovat i starší děti.

 

A jak dítě doteky vnímá?

 

Hmat je vyvinut již v 6 týdnu prenatálního vývoje a je tedy prvním smyslem, který používáme. Kůže a receptory reagují na své okolí a zachycují jakékoliv změny, sledují, co naše tělo dělá, jak se pohybuje. Nejcitlivější je kůže na rtech a jazyku, kde je vjem velmi intenzivní a detailní.

 

Účinky masáže:

 

  • první navazování komunikace a maminka svému dítěti lépe porozumí,
  • prohlubování vazby mezi rodičem a dítětem (např. u dětí adoptovaných nebo osvojených je toto velmi zřejmé),
  • lepší soustředění, relaxace a usínání dítěte,
  • posilování imunity, podpora správného dýchání,
  • prokrvování orgánů,
  • stimulace pokožky, zlepšení jejího stavu např. při atopickém ekzému a při suché pokožce,
  • zlepšení stavu alergií, astma, hyperaktivity při LMD,
  • zpevnění svalstva nebo naopak uvolnění spastických dětí,
  • odstranění poporodních traumat,
  • zmírnění a odstranění novorozeneckých kolik,
  • a mnoho dalších...

Při masáži dochází k uvolnění a zklidnění. Děťátko se nám zcela odevzdá a prohlubuje se jeho důvěra a láska k nám. Je vhodné, abychom do masírování zapojili i tatínka, protože mu tím dáváme možnost prohloubit jeho vztah k dítěti již od počátku.

 

Autor: MonPeri