Alergie u dětí: Naučte se jim předcházet

Dětí s alergií v posledních deseti letech mírně ubývá, podle průzkumu ji má asi 29 % z nich.  

Modré nebe, ptáčkové zpívají, sluníčko hřeje a pohled na rozkvetlé stromy v mnohých z nás vzbuzuje radost a úsměv. Tedy pokud zrovna nejste alergik.

Dětí s alergií v posledních deseti letech mírně ubývá, podle průzkumu ji má asi 29 % z nich. Méně nemocných je hlavně mezi předškoláky. Alergie se však nevyhýbá ani těm nejmenším.

 

Alergie v dětství

 

První alergická onemocnění se u dětí objevují zpravidla mezi 6. až 12. měsícem života dítěte a mezi 1. a 4. rokem se objevují typické klinické příznaky.

Ty se v následujících letech stabilizují a často přetrvávají až do dospělosti.

 

Vliv různých skupin alergenů na rozvoj alergie se liší s věkem dítěte. V nejranějších fázích života se uplatňují hlavně potravinové, až později se projevují alergie inhalační (pylové, roztočové, zvířecí a plísňové) a lékové, obvykle v předškolním a školním věku, adolescenci a v dospělosti. Kontaktní a hmyzí alergie jsou v raném dětství vzácné.

 

Předcházejte dětským alergiím už během těhotenství a kojení

 

Vzniku mnoha dětských potravinových alergií a ekzémů se nedá předejít a jsou nevyhnutelné. Přesto ale mezi nimi existuje spousta takových, kterým se vyhnout dá. Nebo je u nich možné alespoň snížit riziko, že propuknou.

Svou roli zde hrají i geny. Jestliže alergií trpí starší sourozenec nebo jeden rodič, je riziko pro dítě 30–40 procent. V případě, že alergici jsou oba rodiče, riziko se zvyšuje na 60–70 procent

Během těhotenství vynechejte pár drobností v jídle

Děti matek, které v těhotenství jedly nejrůznější druhy ořechů, jsou často náchylnější k alergii na ořechy. Totéž platí o vajíčkách a mořských plodech.

 

Kojení věnujte alespoň 4 měsíce

 

Nepodceňujte kojení. Kojením po celé první čtyři měsíce po narození se výrazně snižuje riziko vzniku ekzému nebo alergie na bílkovinu kravského mléka během prvních dvou let života vašeho dítěte.

To platí hlavně pro rizikové dítě z hlediska alergie, čímž se myslí, že už má takové dítě rodiče nebo sourozence s alergií. Pokud kojit nemůžete, nevadí, není to vaše vina. Můžete se zeptat na speciální kojeneckou výživu, mléko či přesnídávku, ve kterých jsou bílkoviny pro lepší trávení rozdrceny na menší částečky. Na našem trhu jsou běžně k dostání. S velkou pravděpodobností se ekzém vašemu dítěti obloukem vyhne.

 

V jídelníčku dítěte vynechejte alergenní potraviny

 

Nezavádějte hlavní příkrm dříve než ve čtvrtém až šestém měsíci věku. Začněte se zeleninovým příkrmem. Z pevných potravin spouštějí alergie velmi vzácně rýže a ovesné vločky, takže jsou vhodné. Mnoho pediatrů doporučuje nekrmit dítě alergenními jídly. Do prvního roku dítěte mu nedávejte kravské mléko a citrusové ovoce, do dvou let věku vajíčka a pšenici, až do tří let věku pak oříšky a ryby. Jídla obměňujte alespoň dvakrát týdně a sledujte, co dítěti nechutná. Je naprosto špatně nutit dítě do jídla. Naopak to, co mu nechutná, vynechávejte. Mnohdy se jen tělo brání druhu jídla, které by ho mohlo poškodit, a vybírá si samo.

Jednou z častých alergií u malých dětí je reakce na plenky. Ta se projevuje nejčastěji vyrážkou na zadečku či bříšku. Řešení v takovém případě je relativně snadné. Stačí najít plenky, které jsou bez chemie, parfemace a nejsou bělené chlorem. To jsou nejčastější původci vyrážky. Neplatí to však vždy. Vyrážka v plenkové oblasti může být způsobena i jídlem. Moč se po požití agresivnější potraviny, nejčastěji nějakého ovoce, stane dráždivější a ve spojení s nevhodnou plenkou je vyrážka na světě. Při používání tělové kosmetiky platí pravidlo, že méně je někdy více. Například u vlhčených ubrousků dbejte na kvalitní materiál, velký podíl vody, a hlavně žádné Parabeny ani PEGy.