Jak správně přebalit miminko

  

Každý, kdo má dítě v plenkovém období, zažil situaci, že dítě bylo mokré až za "ušima".

 

Jak správně přebalit dítě

 

Ať máte jakékoliv plenky, tahle situace čas od času nastane.

Ale jak je možné, že plenka začne z nenadání protékat? Příčin může být hned několik.

 

Špatně zvolená velikost – Velikost plen je určena váhovým rozpětím. Každé dítě je však jiné a váhové rozpětí je pouze orientační I Když mají stejnou váhu, jedno má nožky macaté a druhé zase tenké. Pokud používáte velikost, která dítěti sedí, není nutné přecházet na větší číslo jen proto, že vám to ukazuje váha, označení je vždy orientační.  Pokud plenka neprotéká a dítě neškrtí, není třeba velikost měnit.

 

Dítě hodně pije a plenka jednoduše nestačí – každá plena má svou maximální savost. Pokud je tekutiny víc, prostě proteče. Někteří výrobci hlásají, že plena vydrží až 12 hodin. To je však velmi zavádějící pojem. Ano, plenka může vydržet, ale za předpokladu že dítě moc nepije, spí a ideálně se moc nehýbe. Pro pokožku to určitě ideální není. Hrozí vznik opruzenin.

V případě, že plena protéká i při běžném přebalovacím rytmu (4-6 x denně), zkuste větší velikost.

 

Špatně nasazená plenka – děti se při přebalování většinou dost vrtí. U těch větších to pro rodiče bývá takřka vrcholný sportovní výkon. A tak se často stane, že v rychlosti nasazená plenka nevydrží to, co by měla. Nasadit plenu není těžké, jen to chce ohlídat pár základních pravidel.

 

Nejčastější příčinou protékání kolem nožiček, jsou špatně ohnuté, dovnitř otočené manžety. Plenku rozbalíme a vnitřní manžety roztáhneme do stran. Plenka musí kolem nožiček těstě přiléhat.

 

Protékání z boku pleny má často za vinu ohnutá boční část pod suchým zipem. Zkontrolujte její umístění. Lepící pásky doporučujeme lepit trochu šikmo, směrem nahoru.

 

Plenka protéká zadní stranou? Při oblékání se snažte dávat plenku co nejvýše pod zádíčka. Nebojte se plenku pořádně dotáhnout. MonPeri pleny mají na zadní straně široký pružný pas. Ten vám umožní plenu pevně dotáhnout, aniž by dítě škrtila či omezila v pohybu. Volná plena nemá šanci udržet svůj obsah.

Po zapnutí ještě jednou zkontrolujeme, zda nevznikla mezera mezi plenkou a nožičkami (v tříslech).