Když je dítě nastydlé

 

Přichází podzim a s ním i období nachlazení. Nikomu z nás se nelíbí, když ho bolí v krku nebo má rýmu.

 

Přichází podzim a s ním i období nachlazení

 

Nikomu z nás se nelíbí, když ho bolí v krku nebo má rýmu. Dítě ví, že mu není dobře, ale neví proč a nemůže s tím nic udělat. Proto může být velmi podrážděné. Většina infekcí u dětí jsou virového původu a lze je jednoduše řešit, pokud rychle zareagujete.

 

Reakce dítěte na nachlazení může být v prvních dnech velmi intenzivní, ale důležité je zůstat v klidu. Teplota 40 stupňů nemusí být nic neobvyklého – u dětí je vysoká horečka běžná. Je to znamení, že jejich imunitní systém bojuje s nemocí.

 

Nejsou-li žádné jiné příznaky (např. průjem, zvracení) je Vaše dítě pravděpodobně nastydlé. Nejrychlejší a nejjednodušší způsob jak mu změří teplotu je, zavést mu teploměr do konečníku. Chcete-li tak učinit, položte jej na bok nebo na záda, měření pak bude jednodušší. Elektronické teploměry zobrazí teplotu za méně než jednu minutu (odečtěte dvě desetiny od dané hodnoty, např. pokud teploměr naměří 38.5°C, reálná hodnota je 38.3°C)

 

Pak odměřte odpovídající dávku (dle váhy dítěte) zklidňujícího a protizánětlivého léku. Nejlepší je dát dítěti čípek, který se vstřebává nejrychleji. Dávejte mu hodně pít, optimálně vlažnou vodu s vitamínem C nebo čaj. Již dávno neplatí rady našich babiček, že máte dítě obléci do několika vrstev oblečení, aby se zapotilo. Dítě má být v teple a nesmí se přehřát!

 

Přikryjte jej dekou nebo tenkým přehozem. Místnost důkladně větrejte a pokud možno zvlhčete vzduch. V suché a přehřáté místnosti se dítěti špatně dýchá. Dítě oblečte do body nebo pyžama, pak nebude vadit ani případné odkopání peřinky. Je dobré mazat nohy dítěte hřejivou mastí. Každé 3-4 hodiny kontrolujte teplotu. Po požití tišícího léku často horečka opadá a za několik hodin se zase vrací. Může to trvat i dva dny. Pokud má dítě i rýmu, je důležité pravidelně čistit nosík.

 

Pokud dítě ještě neumí samo smrkat, je dobré použít kvalitní odsávačku, která umožní důkladné pročištění nosu, jinak hrozí zánět středního ucha. Můžete také použít 2-3 kapky oleje pro snadné dýchání.

 

Všechny výše uvedené příznaky jsou neškodné a pokud zůstanete klidní a nad věcí, po 3-4 dnech by Vaše dítě mělo být opět zdravé jako rybička. Pokud teplota trvá déle jak 3 dny, je čas navštívit lékaře.