Kojení novorozence

 

Kojení novorozence je důležitou každodenní činností v životě miminka i matky.

 

Je důležité nejen z důvodu výživy, ale i pro čas strávený s miminkem. Blízký kontakt přináší šanci miminko pozorovat, dotýkat se ho, mluvit na něj, hrát si sním nebo mu zpívat. Tyto podněty vám pomáhají v budování zvláštního pouta. 

 

Kojením zajistíte miminku nejlepší možnou výživu a nezáleží na tom, zda budete dítě kojit jen několik týdnu, měsíců nebo déle.

 

Kojení matce prospívá z mnoha důvodů:

 

  • Napomáhá tomu, aby se děloha rychleji vrátila ke své normální velikosti
  • Napomáhá rychleji snížit váhu
  • Snižuje riziko rakoviny prsu tím, že kojíte-li déle než tři měsíce, dochází k ochranným změnám v prsních buňkách
  • Kojení vám poskytuje možnost odpočinku, který tolik potřebujete

 

Pro dítě je kojení dobré, protože:

 

  • Poskytuje mu jedinečnou směs živin, hormonů a proteinů, které mají zásadní význam pro trávení, vývoj mozku a pro růst
  • Dodává mu proteiny, které snižují nebezpečí infekcí středního ucha, trávicího ústrojí a dýchacího ústrojí
  • Snižuje nebezpečí vzniku alergií z jídla
  • Vyvolává méně zažívacích potíží, jako je zácpa nebo průjem, než umělé mléko
  • Snižuje nebezpečí pozdějšího vzniku chronických onemocnění

 

Začínáme s kojením

 

Kojení se jako každou jinou věc musíte nejdříve naučit. I když je to přirozený proces, mohou mít některé maminky na začátku trochu problém s technikou. Buďte však trpělivé a nenechte se odradit prvním neúspěchem, nakonec se to naučíte. Může to trvat několik dnů i týdnů, než se z vás a z vašeho miminka stanou zkušení parťáci. Jestliže se nedaří problém vyřešit, nebojte se požádat o radu laktační poradkyni či svého lékaře. Prvních několik dní po porodu produkují prsy mlezivo, krémovitou látku, která dodává dítěti základní živiny a obranné látky (proteiny potlačující infekce), dokud nezačne téct mléko. V prvních dnech života mlezivo dodá děťátku vše potřebné. Mateřské mléko se začne tvořit mezi druhým a pátým dnem po porodu. Ze začátku můžete mít pocit velmi plných prsou a sání dítěte vám nemusí být příjemné, ale po nějaké době se vše urovná.

 

Jak tedy správně kojit? Zde je několik rad, které vám mohou v prvních dnech pomoci

 

  • Kojte dítě kdykoliv má hlad, kojené děti mohou vyžadovat krmení každou 1,5 až dvě hodiny. Jak dítě poroste, budou se pauzy prodlužovat. Kojení by nemělo být příliš dlouhé, doporučuje se max. 20 minut. Pokud budete nechávat dítě u prsu déle, neznamená to, že více vypije. Sání dítě uklidňuje a je mu příjemné, jednoduše vás má miminko místo dudlíku :-)
  • Někteří lékaři doporučují při jednom krmení prsy střídat, jiní zas kojit z jednoho prsu. Záleží na mnoha okolnostech a žádná z variant není špatně. Každá maminka má jiné množství mléka
  • některé dítě saje více druhé méně. Sama nejlépe poznáte co je pro vás a dítě vhodnější varianta.

 

Hlavní doporučení při kojení

 

  • Pokud se dítě nehlásí o jídlo každé 3 až 4 hodiny, je lepší ho vzbudit i během noci, budete-li mezi krmením dělat dlouhé pauzy, bude se vám tvořit méně mléka a hrozí, že dítěti nebude stačit.
  • Při krmení dbejte o vaše pohodlí. Pohodlně se posaďte nebo si lehněte. Ruku si můžete podložit polštářem.
  • Pokud krmíte z jednoho prsu je důležité si pamatovat z kterého jste kojila naposledy. „Připravený“ prs je většinou plnější a ze začátku si to rozhodně nespletete. Pokud prsy střídáte, začínejte vždy opačným než při předchozím kojení. Šetříte tím bradavky. Kojte dokud není prs prázdný. Složení mléka se během jednoho kojení mění. Jednoduše řečeno, přední mléko zahání žízeň a zadní hlad. Proto je důležité neměnit prsy moc brzy.
  • Dítě položte tak, aby bylo celý tělíčkem otočené k vám.
  • Miminko přiložte k prsu a otřete mu bradavku o tvářičku, tím vyvoláte reflex hledání potravy. Dítě by se mělo otočit směrem k bradavce a začít sát. Jakmile dítě otevře pusinku, přiložte jej k prsu.
  • Ujistěte se, že má dítě v ústech celou bradavku i s částí dvorce (tmavší kruhová část kolem bradavky), jinak hrozí podráždění bradavek a kojení nebude zrovna příjemné. Správné přisátí vypadá tak, že dítě má široce otevřenou pusinku, jazyk má pod vaší bradavkou a saje jakoby přes něj. Pokud je dítě správně přisáté, kojení není bolestivé ani nepříjemné.
  • Možná se vám to bude zdát nemožné, ale berte kojení jako relax. Kojit musíte několikrát denně a zabere vám přibližně 15-20 minut, proč si tedy neodpočinout, navíc odpočinek podporujete vypuzovací reflex. Věřte, že za pár měsíců se vám bude po klidných okamžicích během kojení stýskat :-)
  • V období kojení pijte hodně tekutin. Cílem by mělo být minimálně šest sklenic vody denně, popíjejte i během krmení. Vyhýbejte se perlivým nápojům, nadměrnému množství mléčných výrobků a čerstvému pečivu, které mohou působit dítěti větry. Nevhodné jsou i nápoje s obsahem kofeinu, které vás dehydratují a dítě nadměrně povzbuzují. Samozřejmostí by mělo být vyloučení alkoholu.
  • Pokud je to jen trochu možné, kojte prvních 6 týdnů až 6 měsíců plně. Mateřské mléko obsahuje veškeré tekutiny, které dítě potřebuje a není třeba mu dávat nic dalšího. V létě postačí k doplnění tekutin jen častější kojení. Není třeba přidávat čaj nebo vodu.
  • Pokud přijde období, kdy se dítě častěji dožaduje krmení a vám se zdá neustále hladové, nezoufejte. Je to normální proces, kdy se mléko přetváří a po pár dnech se situace srovná.. Pokud dítě přibírá na váze, je vše v pořádku a není důvod začít dítě přikrmovat. Jednoduše ho jen častěji krmte.
  • Mateřské mléko je nesmírně účinný přírodní systém nabídky a poptávky, čím více mléka dítě spotřebuje, tím více se ho vytváří. Jakmile začnete dítě méně kojit – například, když mu začnete dávat příkrmy – mléka se bude tvořit méně.
  • Pokud dáváte dítěti pít z lahve od samého začátku, může odmítat kojení, protože pití z lahve je pro dítě lehčí a umělé mléko mu víc chutná. I u krmení mateřským mlékem z lahve hrozí, že se jim pak nechce sát s prsu. Avšak občasným krmením z lahvičky nic nezkazíte. Mateřské mléko můžete uchovat v lednici, a když si potřebujete odpočinout, může vás s klidným svědomím nahradit při krmení tatínek. Přeci jen mít prostor delší než 3 hodiny mezi krmením není k zahození :-)
  • Jestliže kojíte, lékař vám pravděpodobně doporučí podávat dítěti denně doplňky obsahující vitamíny A, D a E, které nebývají v mateřském mléce vždy obsaženy v dostatečném množství.
  • Kojení není věda, je to zcela přirozený proces. Poslouchejte své tělo a signály dítěte. Pokud dítě přibírá na váze, není důvod k jakékoliv panice. Jsou to chvíle, na které budete s odstupem času vzpomínat s úsměvem. A pokud náhodou nastane situace, že kojit nemůžete, nezoufejte, dnešní mléka jsou kvalitní a poskytnou dítěti vše potřebné.