Maso je základem zdravého vývoje dítěte

Maminky vegetariánky se teď možná budou trochu zlobit, ale podle odborníků na výživu do jídelníčku dětí, které se fyzicky i duševně teprve vyvíjejí, prostě patří maso.

 

Je především zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínu B 12 a železa. Proč jsou tak důležité?

 

*Bílkoviny jsou stavebním „materiálem“ pro všechny tkáně v těle včetně mozku. maso je základ_monperi.png *Při nedostatku železa je dítě bledé a unavené, nestačí svým vrstevníkům a bývá častěji nemocné. *Vitamín B12 je důležitý pro vyzrávání krvinek. Při jeho nedostatku může dojít k postižení nervů.

 

Rostlinné bílkoviny nestačí

 

Argument, že bílkoviny lze získat i z vegetariánské stravy neobstojí. Rostlinné bílkoviny mohou stačit při pestrosti jídelníčku dospělému člověku, ale děcku maso nenahradí. „Extrémní veganské stravování může u dětí vést kvůli nedostatku bílkovin dokonce k trvalému opoždění psychomotorického vývoje,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

 

Začít v půl roce

 

Maso by se mělo v jídelníčku dítěte začít objevovat již od konce šestého měsíce věku. Zpočátku je vhodné přidávat masový vývar do zeleniny, postupně pak zkusit rozmixované maso. Vhodné je začít bílým. To neznamená jen kuře, ale i krůtu či králíka, který má vysoký podíl zinku důležitého pro růst a imunitu, nevadí ani slepice. Později můžeme přidat hovězí, telecí a ryby ideálně mořské kvůli jódu. „Ryba by měla být v jídelníčku dvakrát v týdnu a jednou týdně maso červené. Porce pro batole je 50 g,“ říká dietoložka. Ani vepřové maso není nezdravé. Musíme ale vybírat kvalitní libové. Alespoň mléčné výrobky.

 

Stranit dítě masu není rozhodně správné. Pokud ale maminky vegetariánky hodlají stát na svém nebo děcko maso zatvrzele odmítá, což se stát může, pak by v jeho jídelníčku rozhodně neměl chybět dostatek vajec, mléčných výrobků a sýrů, samozřejmě přírodních a pokud možná neslaných nebo s omezeným množstvím soli.