Krásná maminka

 

Chcete být krásnou maminkou?

 

*Nemlsejte, jezte zdravě

 

*Nedržte diety, jezte pravidelně

 

*Nebičujte tělo ve fitku, hýbejte se, ale s rozumem

 

Snad každá žena touží po tom být krásnou maminkou. Jenže těhotenství i období kojení dá tělu pořádně zabrat, o kilech navíc nemluvě. Ty šťastnější přiberou do 10 kilogramů, ale ani 30 kilo navíc není výjimkou. Ve hře jsou samozřejmě dispozice, avšak nesvádějme všechno na genetiku. Je v moci každé ženy překonat toto období s elegancí a brzy se vrátit do své původní ne-li ještě lepší formy, aniž by přitom strádala ona a především miminko. Jak na to?

 

Nevěřte mýtům „Jen jez, teď jíš za dva

 

Tak na tuhle větu je třeba zapomenout a s chutěmi bojovat. Vědomí, že budoucí maminka jí za dva, by se mělo projevit nikoliv v tom, že těhotná slupne, na co přijdete, ale v kvalitě a skladbě potravin, které konzumuje. To znamená přijímat dostatek zeleniny a ovoce, jíst pravidelně, zvýšit příjem kyseliny listové, mléčných výrobků a vyhýbat se sladkostem a tučným pokrmům. Těhotenství lze využít jako příležitost začít jíst zdravě.

 

Ke štíhlé linii se vracejte pomalu.

 

Trvalo devět měsíců, než jste se propracovali k nadváze, a tak je logické, že do týdne a nejspíš ani měsíce se přebytečných kil nezbavíte. Především kojící maminky by se neměly snažit hubnout za každou cenu. Ubližovali by miminku i sobě. Stres, který úporná snaha shodit nějaké kilo navíc způsobí, totiž ovlivňuje tvorbu i kvalitu mléka. Dobrá výživová kondice je důležitá proto, aby měla žena v tomto období dostatek vitamínů a vápníku. Když některé živiny chybí, příroda miminko o plnohodnotné mléko neošidí, ale „vysaje“ matku. Vše si vezme z jejích tělesných zásob, a to není bez následků. Mamince mohou začít vypadávat vlasy. Je více unavená, nervózní, nespokojená. To pak děťátku rozhodně neprospívá.

„Mlsnou“ zažeňte

 

Diety se do tohoto období rozhodně nehodí, přesto i maminky mohou něco pro svou kondici udělat. V poklusu, který je při péči o miminka či batolata typický, zbytečně nemlsat a nezahánět hlad sušenkami, oplatkami, čokoládou, chipsy, prostě vším, co jim padne pod ruku. Svému tělu tak jen dodají zbytečnou energii místo potřebných živin. Když už je třeba se „nakopnout“, místo sladkého či mastného, je lepší plátek tmavého pečiva se žervé a s kouskem zeleniny.

 

„Prdíků“ se nebojte

 

Máte obavu, že pokud nevynecháte některé potraviny, budou prcka trápit „prdíky“? Řiďte se zdravým rozumem. Jsem-li matkou sotva měsíčního miminka tak se určitě hrachem přejídat nebudu. Není ale třeba se bát například zeleniny apod. I dítě se musí naučit s větry vypořádat, aby mu střeva zdravě fungovala.

 

Nešiďte se

 

Pro návrat k fit tělu pro začátek postačí, když budete energii doplňovat každé dvě až dvě a půl hodiny po menších dávkách. Oběd a večeři rozhodně nešiďte. „Lidé mají mylně zakořeněno, že si hmotnost udrží, když ošidí oběd a večeři poloviční přílohou, nebo si dají jen zeleninový salát. To je chyba. Velmi důležitá je i odpolední svačina. Ideální je, když jde maminka s miminkem ven, aby si s sebou vzala zakysaný nápoj a nakrájenou zeleninu nebo ovoce do krabičky,“ doporučuje dietoložka.

 

Kily se netrapte

 

Tělo po porodu se fyziologicky dává dohromady určitě rok. Jestli je to pro vás dlouho, tak alespoň respektujte doporučení dietologů, že by úbytek váhy neměl být větší než kilo měsíčně.

 

Rozumný pohyb je mocný

 

Je to stejné jako s jídlem. Sportovní aktivity nepřehánějte, dobrou službu vám při návratu do dobré kondice udělají delší procházky. Postupně zhruba od šestého týdnu po porodu, jestliže se žena cítí dobře, lze na zpevnění těla a posílení vnitřních svalů přidat pilates či jógu.