Vánoce, jídlo a kojení

Vánoce, jídlo a kojení

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi je tu i štědrovečerní večeře a objíždění našich nejbližších. Všude na nás čeká spousta cukroví a dobrot. A co si budeme nalhávat, odolat je těžké skoro pro každého.
Pokud ještě kojíme, uvažujeme o tom, jaké jídlo je pro nás i miminko vhodné, co mu neuškodí a nezpůsobí bolení bříška. Jak tedy skloubit vánoční mlsání s kojením?

V první řadě si musíme uvědomit, že vše, co vypijeme a sníme, se skrz mateřské mléko dostane k miminku. Univerzální seznam potravin při kojení však neexistuje. Každému dítěti vyhovuje či vadí něco jiného.
Důležitá je pestrá strava s dostatkem živit. V zásadě platí, že žádná strava není vyloženě zakázaná, ovšem tatarák a plísňové sýry nejsou tou nejlepší volbou a je lepší se jim na nějaký ten čas vyhnout.
Vyhněte se nadýmavým potravinám jako např. čerstvé pečivo, česnek, cibule, hrách, čočka, fazole a zelí. Pozor dejte i na hodně kořeněná či pálivá jídla a vyhněte se pití perlivých nápojů. Opatrnost mějte i při konzumaci zeleniny jako je květák, brokolice, kukuřice, pórek nebo ředkvičky.
Důležité je sledovat, jak miminko reaguje a dle toho si sestavit jídelníček. Co vadí jednomu nemusí vadit druhému.

 

Jak si tedy dopřát štědrovečerní večeři a při tom neohrozit klidný spánek miminka? Zkuste odlehčený bramborový salát bez cibule a hrášku s kaprem pečeným na másle s kmínem. Cukroví mlsejte s rozumem. Dva tři kousky vám rozhodně neublíží.