Děti, spánek a uspávací rituály

 Děti, spánek a uspávací rituály

 Ať se to některým z nás může zdát nemožné, spí novorozenec přibližně 18 hodin denně.

Přibližně kolem 4 – 6 měsíců začíná rozeznávat den a noc. A tady pozor, smysl pro tento rytmus není dětem vrozený. Biologické hodiny se nastavují teprve po narození a dítě je získává z našich návyků. Postupně se zkracuje denní spánek a prodlužuje ten noční.

V 6 až 12 měsících spí většina dětí v noci přibližně 11 hodin. Denní spánek se pak zkracuje na 1 až 1,5 hodiny dvakrát denně.

Neplatí to však u každého mimika. Někteří rodiče o spánku delším než tři hodiny v kuse, bohužel jen sní.

Malé děti je důležité naučit správnému rytmu. Mohou vám k tomu pomoci uspávací rituály.

Koupání, krmení a uložení do postýlky by mělo probíhat přibližně ve stejný čas. Pravidelnost miminku pomůže pochopit, že je čas spánku a nikoliv čas hraní a mazlení.

Uspávání samotné je rodinu od rodiny jiné, čtení pohádky, zpívání ukolébavky nebo oblíbená hračka bez které by to prostě nešlo.

Důležité je, aby se dítě cítilo pohodlně a uvolněně. Voňavá koupel, pohodlné pyžámko a kvalitní plenky, které udrží dítě v suchu po celou noc a nikde neškrtí. Pro větší děti jsou ideální volbou plenkové kalhotky Pants. Mají širokou, měkkou gumu kolem pasu, indikátor vlhkosti a silnější vrstvu buničiny, než je v běžných plenkách. Díky těmto vlastnostem dopřejí i velmi aktivním dětem pohodlný a ničím nerušený spánek.