Jak správně obléknout dítě do zimy?

Jak správně oblékat miminko v zimě

Venku začíná přituhovat a nastává tradiční otázka, jak správně obléct miminko, aby mu venku nebyla zima.  

Je lepší dát děťátku více teplého oblečení, nebo je dostačující jedna vrstva navíc? Jak poznat, že je dobře oblečené a není mu chladno či naopak horko? A v jakém počasí raději nechodit vůbec ven?

Kdy s miminkem na procházku

O tom, že pobyt venku na čerstvém vzduchu dětem svědčí není pochyb. Jsou však dny, kdy je lepší se každodenní vycházce vyhnout. Všeobecně platí, že miminka by neměla chodit ven, je-li teplota nižší než – 10 °C. U těch nejmenších do cca 6 měsíců pak – 5 °C.

Jak miminko obléknout

Termoregulační systém miminka ještě není zcela vyvinutý, a proto má většina rodičů strach z prochladnutí. Zde je dobré nepodléhat panice a řídit se pravidlem „Všeho s mírou“.

Jak tedy na to? Oblékejte děťátko ve vrstvách - více slabších vrstev je lepší než jedna silná. Fajn jsou bavlněné materiály, které jsou na těle příjemné, dítě se v nich nepotí, a navíc nezpůsobují alergické reakce. Pomoci vám může pravidlo, při kterém dáte dítěti o jednu vrstvu více než sobě. V zimě je pak nezbytná teplá čepice, pod kterou můžete dát i tenčí bavlněnou.
Malé dítě v kočárku se sice nehýbe, ale má na sobě víc oblečení než vy a ještě je v kočárku přikryté.

Co dát do kočárku

V chladném počasí je praktický spací pytel, tedy fusak. Ten zajistí dostatečné teplo i těm úplně nejmenším. 

Pokud chcete poznat, zda je dítě správně oblečeno, sáhněte mu za krk. Rozhodně to nezkoušejte na ručičkách, ty bývají většinou studené. Je li dítě za krkem teplé, jde o jasný signál, že je oblečené dostatečně. Pokud je však za krčkem zpocené, je oblečené až moc. Díky nadměrnému pocení se pak snadno mohou objevit potničky. Oblečení, stejně tak jako např. plenky, musí být z kvalitních a prodyšných materiálů.

 

Pravidlo jedné vrstvy navíc, platí i u větších dětí, které sami chodí a nejsou v kočárku schované ve fusaku.  Je nutné si uvědomit, že mají mnohem víc pohybu než my dospělí. Neustále popobíhají, pro něco se ohýbají a jsou neustále v pohybu.