První dovolená s miminkem u moře

 

V jakém věku děťátka můžeme začít s cestováním?

 

Milé maminky, jelikož je období last-minute zájezdů a blíží se nám další letní sezóna, připravili jsme pro Vás článek zabývající se cestováním s miminkem k moři. Během kurzu plavání se nás maminky často dotazují, zda je pro kojence a batolata mořská voda vhodná, od kolika měsíců mohou nejdříve jet s miminkem na dovolenou a jaký typ dopravy zvolit.

 

V jakém věku děťátka můžeme začít s cestováním?

 

Je-li miminku méně než rok, vždy se o cestě k moři poraďte s dětským lékařem.

 

Cestovat s miminky daleko od domova se nedoporučuje do 3 měsíců věku. K moři je lépe jet až s dítětem starším 1 roku. Když už jste odhodláni vyjet s miminkem k moři, mějte na paměti, že potřebuje hodně času na aklimatizaci, volte proto pobyt alespoň na dvanáct dnů. Týdenní pobyt pro něj nepředstavuje relaxaci, ale zbytečnou zátěž.

 

Miminko se v moři koupat smí, ale hlídejte jeho očička!

 

Miminko se v moři koupat může. Moře je stále tou nejčistší přírodní vodou na zemi. Pobyt u moře a mořské ovzduší činí dobře všem, a to bez rozdílu věku. Při koupání je jen potřeba dávat pozor na to, aby se miminko nenapilo mořské vody nebo aby mu voda nevnikla do očí. Zrak miminka ještě není připraven na styk s tak výraznou tekutinou. Může se stát, že děťátko bude na mořskou vodu reagovat nevrle, jelikož je to velká masa vody, se kterou se dosud nesetkalo.

 

Co udělat po koupání miminka v moři?

 

O děťátko je potřeba se postarat hned poté, co se vykoupeme v moři. Jeho pokožka je hodně citlivá a zbytky mořské soli by ji mohly nepříjemně podráždit. Po koupání v moři tedy miminko opláchneme sladkou vodou a natřeme olejíčkem nebo mlékem. Pokud má miminko citlivé oči, můžeme je vykapat mateřským mlékem. Mateřské mléko má úžasné antibakteriální účinky, takže oči miminka po koupání v moři hezky vyčistí. Pokud se větší batole koupe v plavkách, vždy ho převlékejte do suchého - mokré plavky mohou způsobit bolestivý zánět močových cest.

 

Pozor na pobyt s miminkem na sluníčku a v klimatizovaném prostředí!

 

Kojenec nesmí přijít se slunečními paprsky vůbec do styku. Děti od jednoho roku by měly mít vhodný oděv a čepičku, větší sluneční brýle. Na sluníčko nechoďte s dětmi od 11 do 16 hodin, kdy je sluníčko nejsilnější. Dětská pokožka musí být chráněna kvalitním dětským opalovacím krémem. Nejvhodnější jsou s ochranným UV faktorem 50. Pozor na případné přehřátí na pláži! Malé dětské tělíčko nemusí být vůbec připravené na velké teplotní výkyvy. I když budete mít děťátko ve stínu, mažte ho a dbejte na dostatečný pitný režim, abyste předešli úpalu či úžehu. Nebezpečné jsou také přechody z horka do klimatizovaných místností.

 

Cestování na dovolenou

 

Málokdo z nás dospělých je nadšený z dlouhého cestování. Máme se však nač těšit, a také víme, za jak dlouhou dobu pravděpodobně budeme v cíli. Pro několikaměsíční dítě může být několikahodinová cesta více než úmorná. Dokonce může dostat i úžeh. A nejde se spoléhat na to, že malé miminko v autě usne a bude spát většinu cesty.

 

Jak jet na dovolenou

 

Ideální dopravní prostředek představuje auto. Dětem se v něm většinou líbí a jízda je dokáže ukolébat ke spánku. Můžete kdekoliv a kdykoliv zastavit, vše si podle libosti obstarat, nejste na nikom závislí. U miminek je nutné dělat každou půlhodinu alespoň desetiminutové přestávky v jízdě. Cestování letadlem dětem obvykle nevadí, u miminek však mohou výrazné změny výšek způsobit mírné problémy související se změnami tlaku: bolest hlavy, podráždění, letargii. Pokud kojíte, lze během startu a přistání zklidnit dítě tím, že je přiložíte k prsu. Při polykání se mu uvolní ušní kanálky a bude se cítit lépe. Dítě by každopádně mělo letět jedině tehdy, když je absolutně zdravé. Cesta by neměla překročit dvě hodiny.

 

Přejeme Všem krásnou první dovolenou s těmi nejmenšími a přejeme spoustu krásných zážitků při vodních radovánkách. 

 

Moc děkujeme za poskytnutí článku 

 

Plavecký Klub Žabička

Sportcentrum STEP

Malletova 2350

190 00 Praha 9

 

info@plavani-zabicka.cz

 

www.plavani-zabicka.cz

 

Autor: Plavecký klub Žabička